Panzerkeil
Panzerkeil

A II. világháborús haditechnika és a német harcjárművek iránt érdeklődők számára talán mond valamit az alábbi portál neve:

Panzerkeil

A Panzerkeil honlap a maga korában az egyik legismertebb, legátfogóbb, legrészletesebb oldal volt a magyar weben, amely a II. világháborús német harcjárműveket, harceljárásokat, tudnivalókat, ismert személyiségeket mutatta be, valamint számos makettező munkáját is közzétette. A portál rendkívüli népszerűséget ért el, látogatottsága 150.000-nél is többre rúgott, komoly szakmai anyagok, wikipedia cikkek hivatkoztak rá. II. világháborús páncélos témakörben gyakorlatilag megkerülhetetlen volt a magyar nyelvű honlapok között.

A Panzerkeil megalapítása 2003-ban történt, két egyetemista, Morello és RB közreműködésének eredményeképp. Az alapítókat közös érdeklődési körük és barátságuk fűzte össze. Az ötletet és a mintát az angol nyelvű Achtung Panzer portál adta, amely páratlan részletességgel és precizitással mutatta be a különféle II. világháborús harceszközöket és számos más ehhez kapcsolódó tartalmat. Mivel Morello és RB úgy látták, hogy akkoriban a magyar nyelvű weben hiány volt hasonló részletességű, szakmailag korrekt, de mégis olvasmányos anyagokból, így jutottak el a Panzerkeil honlap létrehozásáig.

RB volt a legfőbb cikkíró, az akkor még html-ben működő honlap felépítését, karbantartását, webmesteri teendőit pedig Morello végezte, akinek a nevéhez ezen kívül szintén kötődött számos cikk. A Panzerkeil hamar a téma iránt érdeklődők fókuszpontjába került, sokan látogatták, a tartalom hivatkozási alapként szolgált. A makettezők körében is nagy figyelmet kapott, hiszen számos beküldött makett és dioráma fényképe publikálásra került az oldalon. Néhány külső szerző cikke is helyet kapott, többek között a témában óriási szaktekintélynek számító Számvéber Norbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárának főlevéltárosa is írt cikket a Panzerkeil számára.

Miért a múlt idő?

A 2003-as alapítástól kezdve kb. 2006-ig folyamatosan frissült újabb anyagokkal, újabb cikkekkel a Panzerkeil. Később az alapítók egyéb elfoglaltságai és az időhiány miatt egyre inkább elmaradoztak a frissítések. A Panzerkeil tartalma kb. 2010-ig volt elérhető, amikor a webszolgáltató megszűnése miatt a Panzerkeil eltűnt a webről.

Voltak ugyan tervek a Panzerkeil újraélesztésére, a tartalmak újbóli megjelentetésére a weben modernebb technológiai háttérrel, sőt a technikai feltételek már mind elő is voltak készítve ehhez, de az időhiány miatt erre végül sosem került sor.

Egészen 2016-ig, amikor egy régi olvasó megkereste a Panzerkeil egykori alapítóit, érdeklődve, hogy saját portáljukon újraindíthatnák-e a Panzerkeil-t, vállalnák az egykori anyagok újbóli megjelentetését és a cikkek karbantartását. Ez a portál volt a www.masodikvh.hu. Az alapítók ehhez hozzájárultak, örömmel véve, hogy a nagy sikert kiváltó cikkek és anyagok nem lesznek végleg az enyészeté, és segítséget nyújtottak abban, hogy az egykori honlap megőrzött technikai elemei és cikkei átkerüljenek a masodikvh.hu-hoz.

A Panzerkeil anyagai tehát újra elérhetők a weben, immár a masodikvh.hu aloldalán. A Panzerkeil alapítói, Morello és RB egyébként továbbra is jelen vannak, e-mailen a későbbiekben is lehet hozzájuk fordulni a Panzerkeil-lal kapcsolatos kérdések, óhajok, sóhajok témájában. És ki tudja, talán egyszer még új cikkek is születni fognak…

panzerkeil